Michał Sójka
dr hab. inż.
- Zdalny użytkownik: Moodle
- Użytkownik zdalny - profil pobrano z BiNoŻ
- Afiliacja:
- I54 - Instytut Technologii i Analizy Żywności
- ORCID ID:
- 0000-0003-0848-7629
Konsultacje
Konsultacje cykliczne
Dzień tygodnia | Początek | Koniec | Semestr | Miejsce (budynek, pokój) | Opis |
---|---|---|---|---|---|
Wtorek | 10:00 | 10:45 | 2023/24 Z | A2.502 | Możliwe konsultacje zdalne przez aplikację MS Teams |
Środa | 12:00 | 12:45 | 2023/24 Z | A2.502 | Możliwe konsultacje zdalne przez aplikację MS Teams |
Więcej o mnie
Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań:
- Ekstrakcja, oczyszczanie oraz izolacja polifenoli z owoców oraz produktów ich przetwarzania (wytłoków).
- Analiza związków polifenolowych (antocyjanów, elagotanin, proantocyjanidyn, flawonoli).
- Technologia soków, nektarów i napojów owocowych.
- Wykorzystanie technik instrumentalnych w analizie żywności (LC-MS, HPLC-DAD, GC, FTIR, UV-VIs, HPLC-FD itp.).
Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=36978782800
Publons: https://publons.com/researcher/1529623/micha-sojka/
Publikacje
2023
Prebiotics Together with Raspberry Polyphenolic Extract Mitigate the Development of Nonalcoholic Fatty Liver Diseases in Zucker Rats
2023
Dose-Related Regulatory Effect of Raspberry Polyphenolic Extract on Cecal Microbiota Activity, Lipid Metabolism and Inflammation in Rats Fed a Diet Rich in Saturated Fats,
Fotschki B., Cholewińska E., Ognik K., Sójka M., Milala J. Fotschki J., Wiczkowski W., Juśkiewicz J.
Nutrients 2023, 15, 354
2022
One-time ozone treatment improves the postharvest quality and antioxidant activity of Actinidia arguta fruit
Piechowiak T., Grzelak-Błaszczyk K., Sójka M., Balawejder M.
Phytochemistry 203, 113339
2022
Stability of ellagitannins in processing products of selected Fragaria fruit during 12 months of storage
Hejduk A., Sójka M., Klewicki R.
Food Science and Nutrition, 2022;00:1-13; DOI: 10.1002/fsn3.3172
2022
Stimulation of the intestinal microbiota with prebiotics enhances hepatic levels of dietary polyphenolic compounds, lipid metabolism and antioxidant status in healthy rats
Fotschki B., Wiczkowski W. Sawicki T., Sójka M., Myszczyński K., Ognik K., Juśkiewicz J.
Food Research International 160 (2022) 111754
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996922008122
2022
Enzymatic Synthesis of the Fructosyl Derivative of Sorbitol
Bors M., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E.
Processes 2022, 10(3), 594
2022
The Kinetics of Two‑Step Ellagitannin Extraction from the By‑products of Selected Processed Fruits of the family Rosaceae
Milczarek A., Sójka M., Klewicki R.
Food Analytical Methods (2022) 15:1171–1184; https://doi.org/10.1007/s12161-021-02121-1
https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-021-02121-1
2022
Quality and antioxidant activity of highbush blueberry fruit coated with starch-based and gelatine-based film enriched with cinnamon oil
Piechowiak T., Grzelak-Błaszczyk K., Sójka M., Skóra B., Balawejder M.
Food Control, 2022, 138, 109015
2022
Antagonistic Activity of Lactic Acid Bacteria and Rosa rugosa Thunb. Pseudo-Fruit Extracts against Staphylococcus spp. Strains
Klewicka E., Piekarska-Radzik L., Milala J., Klewicki R., Sójka M., Rosół N., Otlewska A., Matysiak B.
Applied Sciences 2022, 12(8), 4005
2022
Chemical Components of Oxytropis pseudoglandulosa Induce Apoptotic-Type Cell Death of Caco-2 Cells
Narangerel T., Zakłos-Szyda M., Sójka M., Majak I., Moziołkiewicz M., Leszczyńska J.
Molecules 2022, 27(14), 4609
2021
Rosa spp. Extracts as a factor that limits the growth of staphylococcus spp. bacteria, a food contaminant
Milala J., Piekarska-Radzik L., Sójka M., Klewicki R., Matysiak B., Klewicka E.
Molecules 2021, 26(15), 4590; https://doi.org/10.3390/molecules26154590
2021
Transfer of ellagitannins to unclarified juices and purees in the processing of selected fruits of the Rosaceae family
Milczarek A., Sójka M., Klewicki R.
Food Chemistry 344 (2021) 128684; https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128684
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620325462
2021
Extraction of Antioxidant Compounds from Blueberry Fruit Waste and Evaluation of Their In Vitro Biological Activity in Human Keratinocytes (HaCaT)
Piechowiak T., Skóra B., Grzelak-Błaszczyk K., Sójka M.
Food Analytical Methods (2021) 14:2317–2327; https://doi.org/10.1007/s12161-021-02056-7
https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-021-02056-7
2021
Chemical and Biological Profile and Allergenicity of Thymus baicalensis Plant of Mongolian Origin
Narangerel T., Sójka M., Bonikowski R., Jastrząbek K., Sroczyński W., Plucińska A., Kunicka-Styczyńska A., Śmigielski K., Majak I., Bartos A., Leszczyńska J.
Antioxidants 2021, 10, 1905; https://doi.org/10.3390/antiox10121905
https://www.mdpi.com/2076-3921/10/12/1905?type=check_update&version=2
2021
Fructo-Oligosaccharides and Pectins Enhance Beneficial Effects of Raspberry Polyphenols in Rats with Nonalcoholic Fatty Liver
Fotschki B., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Sójka M.
Nutrients 2021, 13, 833; https://doi.org/10.3390/nu13030833
2020
The antimycotic effect of ellagitannins from raspberry (Rubus idaeus L.) on Alternaria alternata ŁOCK 0409
Klewicka E., Sójka M., Ścieszka S., Klewicki R., Milczarek A., Lipińska L., Kołodziejczyk K.
European Food Research and Technology (2020) 246:1341–1349; https://doi.org/10.1007/s00217-020-03493-0
https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-020-03493-0
2020
Selection of Conditions of Ultrasound-Assisted, Three-Step Extraction of Ellagitannins from Selected Berry Fruit of the Rosaceae Family Using the Response Surface Methodology
Milczarek A., Sójka M., Klewicki R.
Food Analytical Methods (2020) 13:1650–1665; https://doi.org/10.1007/s12161-020-01762-y
https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-020-01762-y
2020
Wykorzystanie chromatografii preparatywnej do wyodrębniania galaktozylowych pochodnych hydroksykwasów
Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E.
Przemysł Chemiczny 99/2 (2020); DOI: 10.15199/62.2020.2.20
2020
Transformation of Oligomeric Ellagitannins, Typical for Rubus and Fragaria Genus, during Strong Acid Hydrolysis
Macierzyński J., Sójka M., Kosmala M., Karlińska E.
Journal of Agricultural and Food Chemistry 2020, 68, 8212−8222; https://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c02674
2020
Anticandidal activity of Lactobacillus spp. in the presence of galactosyl polyols
Lipińska-Zubrycka L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R. Milczarek A., Klewicka E.
Microbiological Research 240 (2020) 126540; https://doi.org/10.1016/j.micres.2020.126540
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944501320304080?via%3Dihub
2020
Changes in phenolic compounds profile and glutathione status in raspberry fruit during storage in ozone-enriched atmosphere
Piechowiak T., Grzelak-Błaszczyk K., Sójka M., Balawejder M.
Postharvest Biology and Technology 168 (2020) 111277
2020
Protocatechuic acid and quercetin glucosides in onions attenuate changes induced by high fat diet in rats
Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Kosmala M., Klewicki R., Fotschki B., Jurgoński A., Juśkiewicz J.
Food & Function; 2020, 11, 3585-3597; DOI: 10.1039/c9fo02633a
2019
Stability and transformations of raspberry (Rubus idaeus L.) ellagitannins in aqueous solutions
Sójka M., Janowski M., Grzelak-Błaszczyk K.
European Food Research and Technology (2019) 245:1113–1122; https://doi.org/10.1007/s00217-018-3212-3
2019
WPŁYW POLIFENOLI Z WYTŁOKÓW Z PSEUDOOWOCÓW ROSA RUGOSA THUNB. NA WZROST BAKTERII Z RODZAJU LACTOBACILLUS
Piekarska-Radzik L., Klewicka E., Milala J., Klewicki R., Rosół N., Matysiak B., Sójka M., Markowski J.
ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26, 3 (120), 73 – 87; DOI: 10.15193/zntj/2019/120/298
2019
Evaluation of Quality of Eggs from Hens Kept in Caged and Free-Range Systems Using Traditional Methods and Ultra-Weak Luminescence
Gałązka-Czarnecka I., Korzeniewska E., Czarnecki A., Sójka M., Kiełbasa P., Dróżdż T.
Applied Sciences, 2019, 9, 2430. DOI: 10.3390/app9122430
2018
Antifungal Activity of Lactobacillus pentosus ŁOCK 0979 in the Presence of Polyols and Galactosyl-Polyols
Lipińska L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Żyżelewicz D., Kołodziejczyk K., Klewicka E.
Probiotics & Antimicro. Prot. (2018) 10:186–200; https://doi.org/10.1007/s12602-017-9344-0
2018
Raspberry Polyphenolic Extract Regulates Obesogenic Signals in Hepatocytes
Fotschki B., Laparra J.M., Sójka M.
Molecules, 2018, 23, 2103; DOI: doi:10.3390/molecules23092103
2018
Onion quercetin monoglycosides alter microbial activity and increase antioxidant capacity
Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kosmala M., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Klewicki R., Juśkiewicz J., Fotschki B., Jurgoński A.
Journal of Nutritional Biochemistry 56 (2018) 81–88; https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.02.002
2018
Glucoheptonic acid derivative as a new transgalactosylation product
Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M.
Biocatalysis and Biotransformation 2019, 37(1), 44-52. https://doi.org/10.1080/10242422.2018.1477760
2018
Application of Transgalactosylation Activity of β-Galactosidase from Kluyveromyces lactis for the Synthesis of Ascorbic Acid Galactoside
Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Grzelak-Błaszczyk K.
Applied Biochemistry and Biotechnology, 2018, 184, 386-400; DOI: 10.1007/s12010-017-2551-z
2018
Antifungal Activity of Lactobacillus pentosus ŁOCK 0979 in the Presence of Polyols and Galactosyl-Polyols
Lipińśka L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Żyżelewicz D., Kołodziejczyk K., Klewicka E.
Probiotics and Antimicrobial Proteins 2018, 10, 186-200; DOI: https://doi.org/10.1007/s12602-017-9344-0
2017
Raspberry pomace alters cecal microbial activity and reduces secondary bile acids in rats fed a high-fat diet
Fotschki B., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Rigby N., Sójka M., Kołodziejczyk K., Mackie A., Zduńczyk Z.
The Journal of Nutritional Chemistry 2017, 46, 13-20; DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2017.03.004
2016
Antifungal Activity of Lactobacillus sp. Bacteria in the Presence of Xylitol and Galactosyl-Xylitol
Lipińska L., Klewicki R., Klewicka E., Kołodziejczyk K., Sójka M., Nowak A.
BioMed Research International 2016, Article ID 5897486; DOI: https://doi.org/10.1155/2016/5897486
2023
q
q
- Pierwszy dostęp do strony
- wtorek, 23 sierpnia 2011, 09:26 (12 lata 222 dni)
- Ostatni dostęp do strony
- poniedziałek, 25 września 2023, 09:10 (186 dni 2 godzin)