Małgorzata Zakłos-Szyda

Małgorzata Zakłos-Szyda

dr hab. inż.

Użytkownik zdalny - profil pobrano z BiNoŻ
Zobacz oryginalny profil
Kraj
Polska
Miasto
Łódź

O mnie

 
ORCID: 0000-0001-8341-1654 
ResearcherID:
M-5229-2019
SCOPUS:
55346626700
 
 
Małgorzata Zakłos-Szyda PhD, DSc Eng is an university professor at the Faculty of Biotechnology and Food Sciences at the Lodz University of Technology (Poland), Institute of Molecular and Industrial Biotechnology. As a member of the Food Biochemistry and Nutrigenomics Team, she is involved in the in vitro culture studies conduction with primary animal cells and immortalized cell lines. Her scientific interests include searching for phytochemicals with potential use in the anticancer therapy or as a dietary components of functional foods used in prevention of metabolic diseases, such as insulin resistance, type 2 diabetes, non-alcoholic fatty liver, obesity. In particular she specializes in research on signal transduction and expression of genes in animal cells.
She is the author or co-author of 39 original papers published in peer-reviewed international and national journals (including 38 journals on the JCR list), 1 peer-reviewed chapter in monography (in English) and 1 patent application (Hirsch Index according to Web of Science = 18; the total Impact Factor is over 200). She has been involved in realization of 10 grants and research works as (in 1 as PI).
In addition to molecular studies she runs courses based on tissue and cell cultures, phytocompounds biological activity (molecular mechanisms of nutraceuticals and their toxicity), immunochemical techniques development and usage in biotechnology, toxicology, and biochemistry.
 
 
Pełnione funkcje: 
  • Zastępca Przewodniczącego Rady Naukowej Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Politechniki Łódzkiej w dyscyplinie Technologia żywności i żywienia 
  • Członek Rady Naukowej Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Politechniki Łódzkiej w dyscyplinie Technologia żywności i żywienia (2023-2024)
  • Członek Wydziałowej Komisji ds. Promocji  
  • Członek Komisji Doktorskich w dyscyplinie Technologia żywności i żywienia
  • Członek Komisji Egzaminu Kompetencyjnego  
  • Przewodnicząca Komisji Egzaminu Dyplomowego na kierunku Menedżer żywności i żywienia
  • Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia (2022-2024)
  • Członek Polskiego Towarzystwo Technologów Żywności (PTTŻ) 
 

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne