Aneta Antczak-Chrobot
dr inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
O mnie
ORCID ID: orcid.org/0000-0002-0076-7549
OBSZARY BADAWCZE
• Związki wysokocząsteczkowe w przemyśle cukrowniczym, ich struktura, obecność, wpływ na poszczególne etapy procesu produkcyjnego, metody redukcji
• Analityka żywości ze szczególnym uwzględnieniem analityki cukrowniczej
• Nowoczesne techniki analityczne
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
• Projekt naukowo - badawczym pt. „Influence of exopolysaccharides on beet processing ” finansowanym ze środków European Society for Sugar Technology (ESST)”; okres realizacji: 09.2020 – 11.2021 r. (wykonawca)
• Projekt naukowo - badawczym pt. „Characterization and impact of polymers in sugar processing” finansowanym ze środków European Society for Sugar Technology (ESST)”; okres realizacji: 01.11.2015 – 30.11.2017 r. (wykonawca)
• Projekt badawczym pt."Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych." BIOSTRATEG2/296396/5/NCBR/2016. Okres realizacji: 01.04.2016-31.03.2019 r. (wykonawca)
• Projekt badawczym pt. „Opracowanie technologii produkcji prebiotyków z wytłoków jabłkowych jako komponentów żywności i paszy dla zwierząt” (GEKON2) finansowanego ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju; okres realizacji: 01.10.2015 - 30.09.2017 r. (wykonawca)
• Promotorski projekt badawczy pt. „Polisacharydy w procesie produkcji i oceny jakości cukru buraczanego oraz trzcinowego” finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki; okres realizacji: 10.05.2011-9.03.2013 r. (główny wykonawca)
• Projekt badawczy finansowanym przez EU w ramach 6 Ramowego Programu dla Badań Rozwoju Technologii (FP6) „QUALI JUICE”; okres realizacji: 12.03-30.06.2008 r (wykonawca)
• Projekty finansowane z Funduszu Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej:
· 2015 - "Tworzenie się związków wysokocząsteczkowych podczas przerobu buraków zdegradowanych na skutek mrozów" (główny wykonawca)
· 2016 - "Izolowanie i identyfikacja egzopolimerów, obecnych w zdegradowanych burakach cukrowych" (główny wykonawca)
· 2017 - "Ekstrakcja polisacharydów do soku surowego podczas przerobu buraków zdegradowanych" (główny wykonawca)
· 2018 - "Ocena stopnia przechodzenia zanieczyszczeń do cukru białego na podstawie wybranych parametrów jakościowych cukru." (główny wykonawca)
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
• Kierownik ds. technicznych w akredytowanym Specjalistycznym Laboratorium Analityki Cukrowniczej (2013-2021)
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
• Associate Referee in GS8: Beet Processing, International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA)
• Associate Referee S7: Sampling, Sample Handling and , International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA) SamplePreparation
• członek prezydium Komitetu Naukowo-Technicznego FSNT-NOT Normalizacji, Jakości i Certyfikacji
• delegat Stowarzyszenia Techników Cukrowników do Krajowej Rady FSNT-NOT
• członek Polskiego Komitetu ICUMSA
OBSZARY BADAWCZE
• Związki wysokocząsteczkowe w przemyśle cukrowniczym, ich struktura, obecność, wpływ na poszczególne etapy procesu produkcyjnego, metody redukcji
• Analityka żywości ze szczególnym uwzględnieniem analityki cukrowniczej
• Nowoczesne techniki analityczne
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
• Projekt naukowo - badawczym pt. „Influence of exopolysaccharides on beet processing ” finansowanym ze środków European Society for Sugar Technology (ESST)”; okres realizacji: 09.2020 – 11.2021 r. (wykonawca)
• Projekt naukowo - badawczym pt. „Characterization and impact of polymers in sugar processing” finansowanym ze środków European Society for Sugar Technology (ESST)”; okres realizacji: 01.11.2015 – 30.11.2017 r. (wykonawca)
• Projekt badawczym pt."Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych." BIOSTRATEG2/296396/5/NCBR/2016. Okres realizacji: 01.04.2016-31.03.2019 r. (wykonawca)
• Projekt badawczym pt. „Opracowanie technologii produkcji prebiotyków z wytłoków jabłkowych jako komponentów żywności i paszy dla zwierząt” (GEKON2) finansowanego ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju; okres realizacji: 01.10.2015 - 30.09.2017 r. (wykonawca)
• Promotorski projekt badawczy pt. „Polisacharydy w procesie produkcji i oceny jakości cukru buraczanego oraz trzcinowego” finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki; okres realizacji: 10.05.2011-9.03.2013 r. (główny wykonawca)
• Projekt badawczy finansowanym przez EU w ramach 6 Ramowego Programu dla Badań Rozwoju Technologii (FP6) „QUALI JUICE”; okres realizacji: 12.03-30.06.2008 r (wykonawca)
• Projekty finansowane z Funduszu Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej:
· 2015 - "Tworzenie się związków wysokocząsteczkowych podczas przerobu buraków zdegradowanych na skutek mrozów" (główny wykonawca)
· 2016 - "Izolowanie i identyfikacja egzopolimerów, obecnych w zdegradowanych burakach cukrowych" (główny wykonawca)
· 2017 - "Ekstrakcja polisacharydów do soku surowego podczas przerobu buraków zdegradowanych" (główny wykonawca)
· 2018 - "Ocena stopnia przechodzenia zanieczyszczeń do cukru białego na podstawie wybranych parametrów jakościowych cukru." (główny wykonawca)
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
• Kierownik ds. technicznych w akredytowanym Specjalistycznym Laboratorium Analityki Cukrowniczej (2013-2021)
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
• Associate Referee in GS8: Beet Processing, International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA)
• Associate Referee S7: Sampling, Sample Handling and , International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA) SamplePreparation
• członek prezydium Komitetu Naukowo-Technicznego FSNT-NOT Normalizacji, Jakości i Certyfikacji
• delegat Stowarzyszenia Techników Cukrowników do Krajowej Rady FSNT-NOT
• członek Polskiego Komitetu ICUMSA