Monika Kosmala
dr hab. inż.
O mnie
ORCID ID
OBSZARY BADAWCZE
Moje zainteresowania naukowe dotyczą wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców. Zajmuję się składem i właściwościami błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, ich wpływem na funkcjonowanie układu pokarmowego, metabolizm lipidowy krwi i powstające metabolity. Szczególnie bliskie są mi elagotaniny, których szukam w owocach jagodowych i rodzimych ziołach z rodziny Rosaceae takich jak krwiściąg, kuklik, wiązówka błotna, pięciorniki. Chętnie projektuję nowe produkty żywnościowe o właściwościach funkcjonalnych. Jestem współautorem 48 publikacji naukowych.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTOW BADAWCZYCH
1. Projekt badawczy promotorski Nr N N321 251234 „Skład i właściwości preparatów błonnikowych otrzymanych z wybranych wytłoków owocowych”. Źródło finansowania: Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Okres realizacji: 20.05.2008 - 28.08.2009. Funkcja: Wykonawca.
2. 6 Projekt Ramowy UE - ISAFRUIT ’Increasing fruit consumption through
a transdisciplinary approach leading to high quality produce from environmentally safe, sustainable methods’ (Contract no. FP6-FOOD–CT-2006-016279). Okres realizacji styczeń 2006 - czerwiec 2010. Funkcja: Wykonawca.
3. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
i Budżetu Państwa w ramach Działania 2.6 Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego, w związku z realizacją Projektu p.n. „Stypendia wspierające innowacyjne badania naukowe doktorantów” Z/2.10/II/2.6/1/09 Okres realizacji: 1.01.2008 -1.06.2009. Beneficjent.
4. Projekt badawczy własny 3602/B/P01/2010/39 ”Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa zdrowotnego” N N312 360 139. Źródło finansowania: Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Okres realizacji: 30.09.2010-29.09.2013. Funkcja: Wykonawca.
5. Projektu nt. „Charakterystyka składu i właściwości preparatów błonnikowych o zmiennym udziale i składzie sacharydów ścian komórkowych i polifenoli” w ramach Programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Iuventus Plus’ IP 2010 051870 (okres realizacji 5 czerwca 2011- 5 czerwca 2012). Funkcja: Kierownik
6. Projekt ‘Badania biologicznych właściwości wybranych frakcji polifenoli truskawki i możliwości wykorzystania tych związków w profilaktyce zaburzeń metabolicznych początkujących choroby chroniczne’ Grant DEC-2012/05/B/NZ9/03402. Źródło finansowania: NCN, Okres realizacji: 07.03.2013-2016. Funkcja: Wykonawca.
7. Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, nr POIG.02.01.00-10-171/09: 2013-2015. Funkcja: Wykonawca
8. Stypendium „Charakterystyka składu, właściwości fizykochemicznych i biologicznych preparatów błonnikowych i preparatów polifenolowych uzyskanych z wybranych wytłoków owocowych” Źródło finansowania: Fundusz Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej z okresem realizacji czerwiec- grudzień 2013. Kierownik
9. Stypendium „Charakterystyka składu i właściwości nasion truskawek i malin wraz z doborem warunków sekwencyjnej, jednoczesnej ekstrakcji elagotanin i polisacharydów” Źródło finansowania: Fundusz Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej z okresem realizacji czerwiec- grudzień 2014. Kierownik
10. Stypendium „Charakterystyka składu polisacharydów ścian komórkowych wybranych owoców jagodowych” Źródło finansowania: Fundusz Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej z okresem realizacji czerwiec- grudzień 2015. Kierownik
11. Stypendium „Charakterystyka składu frakcji polisacharydów otrzymanych w wyniku sekwencyjnej ekstrakcji owoców truskawki, maliny i jeżyny oraz ich wytłoków” Źródło finansowania: Fundusz Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej z okresem realizacji czerwiec- grudzień 2016. Kierownik
12. Współpraca w ramach realizacji projektu pt. „Nowoczesne preparaty agrochemiczne oparte o biodegradowalne ligandy i inne naturalne związki stymulujące odporność, umożliwiające biofortyfikację roślin do zastosowania w Integrowanej Produkcji Roślinnej” w ramach działania 1.1. „projekty B+R przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Numer umowy o dofinansowanie POIR.01.01.01-00-0024/15. Od 25 lipca 2016 do 31.05.2017 r. Kierownik prac badawczych nad otrzymaniem ekstraktów oraz określeniem ich składu chemicznego materiałów pochodzących z odpadów roślinnych powstałych przy produkcji żywności oraz produktów rolnych zawierających związki polifenolowe i oligosacharydy. Partner INTERMAG Sp. z o.o. Al. 1000-lecia 15G, 32-300 Olkusz.
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
Członek Zespołu ds. opiniowania wniosków o ponowne rozpatrzenie sprawy dot. pomocy materialnej studentów i doktorantów
Członek Rady Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności od września 2018, a następnie członek Rady Dyscypliny TŻŻC do września 2024.
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
1. Członek kolegium naukowego Wielkiej Encyklopedii Medycznej 2011, Biblioteka Gazety Wyborczej, Wydawnictwo Agora 2011
2. Członek rady naukowej Journal of Food Nutrition and Dietetics, od kwietnia 2016 r, Elyns Publishing Group.
3. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oddział Łódzki od 2005.